Bygg- och anläggningsprogrammet
För dig som…
vill arbeta inom bygg- och anläggningsbranschen som exempelvis:
- byggnadssnickare
- betongarbetare
- byggnadsmålare
- byggnadsplåtslagare
- anläggningsarbetare.
Du lär dig…
ett yrke genom att varva yrkesteori med praktik. I yrkesteorin arbetar du bland annat med:
- ritningar och mättekniker
- material och verktyg
- arbetsmiljö och ergonomi
Du får sedan praktiskt använda dina kunskaper i skolans bygglokaler eller på en praktikplats utanför skolan. Du lär dig för att klara av de arbetsuppgifter som ingår i din yrkesroll vid nyproduktion, ombyggnad och renovering. För att bli färdigutbildad behöver du arbeta som lärling på ett företag i 2-3 år. När du är klar med din lärlingstid kan du få anställning med full lön.
Hus och anläggning
Programmet innehåller många olika yrkesutbildningar. Gemensamt för dessa är att du gör din del av arbetet i ett bygg- eller anläggningsprojekt, till exempel vid nyproduktion, ombyggnad och renovering.
Du och alla andra elever får en gemensam grund. Du får pröva på att arbeta med betong, trä, måleri, plåt och anläggning. Detta hjälper dig senare att välja inriktning och specialisering under din tid på utbildningen. I yrkesteorin lär du dig bland annat skyddsföreskrifter, yrkesräkning, mätteknik, grundläggande ritningsläsning och olika material och verktyg. Du får också kunskaper om arbetsmiljöfrågor och hur du ska arbeta för att undvika skador och olyckor.
Lagarbete
Inom den inriktning du väljer arbetar du tillsammans med andra elever i arbetslag. Du följer ritningar och instruktioner och får lära dig bygga snabbt, säkert och miljömässigt hållbart.
Inriktningar
- Byggnadsplåtslageri
- Husbyggnad
- Mark och anläggning
- Måleri
Skolor
- Byggnadsplåtslageri
- Husbyggnad
- Mark och anläggning
- Måleri
- Husbyggnad
- Mark och anläggning
- Husbyggnad
- Måleri
Tänk på!
Du arbetar ute och på hög höjd
Du får räkna med att arbeta ute även under vintern liksom i regnväder. Vissa moment innebär arbete på hög höjd. Du får inte ha anlag för svindel eller krampsjukdomar.
Tunga lyft, starka dofter och damm
Om du har problem med rygg, knän eller allergier bör du tala med skolhälsovården. Under utbildningen får du lära dig arbeta så att du undviker yrkesskador.
Inriktningar
Byggnadsplåtslageri
Du tillverkar, bearbetar och monterar tak- och fasadbeklädnader av plåt för olika byggnader.
På den här inriktningen lär du dig att klä in byggnaders tak och fasader med plåt så att det står emot vind, regn och snö. Du får också montera regnvattensystem och säkerhetsanordningar. Det ingår också att kunna tillverka plåtdetaljer efter ritningar eller egna mått. Det kan vara huvar, fönsterbleck och plåtbeslag av olika utformning och färg. Det viktigaste är att arbetsinsatsen ger ett klimatskydd om tål regn och snö, men nästan lika viktigt är att det bidrar till byggnadens estetik. Slutresultatet ska göra våra byggnader vackrare och mer hållbara.
Exempel på yrken:
Byggnadsplåtslagare
Husbyggnad
På den här inriktningen får du möjlighet att bygga i trä, gjuta betong eller mura. Du lär dig olika typer av snickeriarbeten som ingår i yrket.
Här får du kunskaper för att arbeta med nybyggnationer, renovering och ombyggnation av fastigheter och lokaler eller andra byggnadskonstruktioner. Du får arbeta med att armera, gjuta och efterbehandla betong samt att montera färdiga betongelement. Du får också mura och putsa fasader och väggar, sätta kakel och lägga golvplattor.
Exempel på yrken:
Betongarbetare, glastekniker, golvläggare, håltagare, murare, plattsättare, stenmontör, ställningsbyggare, tak- och tätskiktsmontör, träarbetare, undertaksmontör
Mark och anläggning
En anläggning är en fast byggnadskonstruktion på land, under mark eller över vatten. Exempel på anläggningar är en park, en väg eller järnväg, en tunnel men också ett ledningsnät för dränering, telekommunikation eller fjärrvärme.
Du lär dig olika markarbeten som görs före och efter ett bygge. Det kan handla om markarbeten för vägar, husgrunder, ledningsnät eller anläggning av parker och trädgårdar. Du får också kunskap om schaktning, hantering av olika material och trafikkunskap för arbete med anläggningsmaskiner.
Exempel på yrken:
Anläggningsmaskinförare, beläggningsarbetare, bergarbetare, väg- och anläggningsarbetare
Måleri
Du får lära dig mycket om färger och vilka målarverktyg du använder i yrket. Spackling, slipning och annat underarbete är en del i undervisningen.
Du arbetar utomhus med att måla fasader, fönster och betonggrunder. Inomhus målar du lister, tak, väggar och snickerier. Du kommer också att få sätta upp tapeter och andra väggbeklädnader och kanske spänna tak, lära dig äldre målningstekniker och dekorativt måleri.
Exempel på yrken:
Byggnadsmålare
Arbetsplatsförlagt lärande
Arbetsplatsförlagt lärande, APL, är den del av utbildningen där du praktiskt förbereder dig för yrket. Du gör din APL på en eller flera arbetsplatser under minst 15 veckor av utbildningstiden.
Lärlingsutbildning
På vissa skolor kan du läsa programmet som lärlingsutbildning. Då gör du halva utbildningen i skolan och andra halvan på en arbetsplats. Utbildningen leder till en yrkesexamen och ämnen för grundläggande högskolebehörighet ingår.
Efter gymnasieskolan
Efter gymnasieskolan arbetar du som lärling på ett företag i 2-3 år. Under tiden är du anställd med lön enligt ett lärlingsavtal. Det är först när du gjort din tid som lärling som du är färdigutbildad och får fullt betalt.
När du är färdigutbildad kan du börja arbeta med:
- husbyggnad
- mark och anläggning
- måleri
- plåtslageri.
Fortsatta studier
Bygg- och anläggningsprogrammet leder till en yrkesexamen som ger dig grundläggande behörighet till yrkeshögskolan.
I programmet ingår även de ämnen du behöver läsa för att nå grundläggande högskolebehörighet. Du kan även läsa in högskolebehörigheten inom det individuella valet eller programfördjupningen.
Du har också möjlighet att välja bort delar av eller hela högskolebehörigheten. Om du väljer bort högskolebehörigheten kan du fortfarande nå en yrkesexamen och grundläggande behörighet till yrkeshögskolan.
Programöversikt
Gymnasiegemensamma ämnen, 900 p
- Engelska nivå 1, 100 p
- Engelska nivå 2, 100 p
- Historia nivå 1a1, 50 p
- Idrott och hälsa nivå 1, 100 p
- Matematik nivå 1a, 100 p
- Naturkunskap nivå 1a1, 50 p
- Religionskunskap nivå 1, 50 p
- Samhällskunskap nivå 1a1, 50 p
- Svenska nivå 1, 100 p
- Svenska nivå 2, 100 p
- Svenska nivå 3, 100 p
eller
- Svenska som andraspråk nivå 1, 100 p
- Svenska som andraspråk nivå 2, 100 p
- Svenska som andraspråk nivå 3, 100 p
Programgemensamma ämnen, 400 p
- Bygg och anläggning nivå 1, 200 p
- Bygg och anläggning nivå 2, 200 p
Gymnasiearbete och Individuellt val
- Gymnasiearbete, 100 p
- Individuellt val, 200 p
Inriktningar, 600 p
Byggnadsplåtslageri, 600 p
- Byggnadsplåtslageri nivå 1, 200 p
- Byggnadsplåtslageri nivå 2, 200 p
- Byggnadsplåtslageri nivå 3, 200 p
Husbyggnad, 600 p
- Husbyggnad nivå 1, 200 p
- Husbyggnad nivå 2, 200 p
- Husbyggnad nivå 3, 200 p
Mark och anläggning, 600 p
- Anläggning nivå 1, 150 p
- Anläggning nivå 2, 150 p
- Anläggningsförare nivå 1, 150 p
- Anläggningsförare nivå 2, 150 p
Måleri, 600 p
- Måleri nivå 1, 200 p
- Måleri nivå 2, 200 p
- Måleri nivå 3, 200 p
Totalt: 2.500-2.800 poäng
Totalpoängen varierar beroende på skolans planering och elevens individuella studieplan.
Programfördjupningar, 600 p
Skolan kan erbjuda dig följande ämnen:
Anläggning, arkitektur, artificiell intelligens, bandschaktare, beläggning, berghantering, betong, byggnadsplåtslageri, cad, design, elteknik, engelska, entreprenörskap, fysik, företagsekonomi, försäljning och kundservice, glasteknik, golvläggning, grävmaskiner, historia, hjullastare, husbyggnad, hållbart samhällsbyggande, håltagning, hälsa och välbefinnande, järnvägsbyggnad, kulturplåtslageri, ledningsbyggnad, makt, normer och kön, matematik, motor- och röjmotorsåg, mur- och putsverk, måleri, måleri– invändigt, måleri– utvändigt, måleri– äldre måleritekniker, plattsättning, plåtslageri– kopparplåt, plåtslageri– svetsmetoder, plåtslageri– titanzinkplåt, samhällskunskap, solcellsmontering, solcellsteknik, stenmontering, stensättning, ställningsbyggnad, svenska eller svenska som andraspråk, tak- och tätskiktsmontering, teknik, tillämpad programmering, träarbete, tätskikt– våtrum, tävlingsidrott, undertaksmontering, ventilation– installation, ventilationsteknik, ventilationstillverkning, vägbyggnad, väghyvlar
Ämnen och nivåer som du kan välja bort
- Svenska nivå 2/svenska som andraspråk nivå 2, 100 p
- Svenska nivå 3/svenska som andraspråk nivå 3, 100 p
- Engelska nivå 2, 100 p
Om du väljer bort dessa ämnen och nivåer får du inte grundläggande behörighet till högskolan.
Exempel på yrken
Här ser du exempel på yrken som du kan söka när du är klar med din utbildning.
Byggnadsplåtslageri
- Byggnadsplåtslagare
Husbyggnad
- Betongarbetare
- Glastekniker
- Golvläggare
- Håltagare
- Murare
- Plattsättare
- Stenmontör
- Ställningsbyggare
- Tak- och tätskiktsmontör
- Träarbetare, undertaksmontör
Mark och anläggning
- Anläggningsmaskinförare,
- Beläggningsarbetare
- Bergarbetare
- Väg- och anläggningsarbetare
Måleri
- Byggnadsmålare
Du hittar mer information om vilka ämnen och nivåer du kan läsa inom de olika yrkesområdena på www.programvaljaren.se.